Bellen

Net als in een auto, is het ook op de bromfiets verboden om handheld te bellen. Dit wil zeggen dat je wel handsfree mag bellen, dus zonder de telefoon daadwerkelijk in je hand te houden, maar dat het verboden is om de telefoon aan je hoofd te houden als je op je bromfiets aan het rijden bent. Dit geldt ook voor verkeersdeelnemers die op snorfietsen rijden, want ook op snorfietsen is het verboden om handheld te bellen tijdens het rijden. Door handheld bellen te verbieden op de brom- en snorfiets, wil de overheid het verkeer in Nederland veiliger maken en ongelukken door onoplettendheid voorkomen. Ook is het veiliger om met beide handen aan het stuur te rijden, omdat je dan sneller kan ingrijpen bij gevaarlijke situaties.

Ben je toch aan het bellen tijdens het rijden op je bromfiets, door de telefoon aan je oor te houden? Dan krijg je hiervoor een boete van 160 euro. De boete voor het handheld bellen op de snorfiets bedraagt 100 euro.

Om te voorkomen dat je een dure boete krijgt van 160 euro of 100 euro, kun je bijvoorbeeld ook even langs de weg gaan staan als je moet bellen, ervoor kiezen om handsfree te bellen (bijvoorbeeld met oortjes in je telefoon) of je telefoontje even uitstellen tot je op je bestemming bent aangekomen. Bel je toch handheld tijdens het rijden, dan heeft de politie altijd een geldige reden om je aan de kant te zetten en een boete van 160 euro (bromfiets) of 100 euro (snorfiets) uit te delen. Hierbij worden er geen uitzonderingen gemaakt. 

Geef een antwoord